dinsdag 14 juni 2011

Trend van nu: Gratis krant en krant applicatie

Microtrend: Gratis krant applicatie
Maxitrend: Digitalisering
Megatrend: Technologisering
Wie de krant alleen leest om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, kan zich zo'n duur abonnement besparen. Liefst drie titels Metro, Spits en News.nl bieden het nieuws vijf dagen per week gratis aan bij treinstations en metrohaltes. Metro en Spits, die nu ruim een jaar bestaan, verschijnen 'sochtends in een oplage van elk 300.000. Van het onlangs gelanceerde News.nl verschijnen elke middag 100.000 exemplaren.
Daar komt bij dat het lezersprofiel van de gratis kranten voor adverteerders interessant is. Metro en Spits worden vooral gelezen in de ochtendspits door werkende mensen dus. Diezelfde werkende mensen, een lastig te bereiken doelgroep, lezen 'smiddags News.nl. Verder zijn de gratis tabloids mateloos populair onder jongeren, een groep die gewoonlijk nauwelijks kranten leest en waar adverteerders voor in de rij staan.

Gratis nieuws iPhone app

Bij het opstarten van De Telegraaf-applicatie krijg je het laatste nieuws in beeld. Bovenin het scherm kun je met knoppen snel naar de categorieën Binnenland, Buitenland en Sport gaan. Onderin het scherm bevinden zich ook knoppen, die je naar eigen wens kunt aanpassen. Standaard vind je hier de knoppen Home, Mijn nieuws, Foto’s, Populair en Meer. Net als bij andere nieuwsapplicaties zie je nieuwtjes in een lijst staan, de meeste voorzien van foto’s. Er staan tien nieuwtjes op een rij, maar als je naar beneden bladert zul je zien dat er steeds opnieuw tien nieuwtjes worden bijgeladen. Dat laden gaat overigens zeer snel. Je kunt steeds verder opnieuw naar beneden bladeren tot het maximale aantal van honderd nieuwtjes is bereikt. Het zorgt er ook voor dat het voorpagina-nieuws snel in beeld is: er hoeven aanvankelijk immers maar tien nieuwtjes te worden geladen. Dit stapsgewijs laden in groepen van tien wordt ook in andere categorieën gehanteerd.

De reden dat men tegenwoordig steeds sneller gebruik maakt van de gratis kranten en applicaties komt door onze snelle manier van leven. Een ontbijtje aan tafel met een kopje koffie en een krantje zit er voor de meesten van ons niet meer in. Alles moet snel en men heeft geen tijd meer om rustig aan te doen. Vandaar dat deze middelen de perfecte manieren zijn om wel up to date te blijven. Even het laatste nieuws checken op je mobiel of een gratis krantje in de metro in een makkelijke oplossing. Een verandering van de gehele maatschappij is een feit.
Lotte Hordijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten