dinsdag 14 juni 2011

Trend van de toekomst: flexibele werktijden

Microtrend: Flexibele werktijden
maxitrend:  Samen opvoeden
megatrend: Gelijkwaardige samenleving
Het is nu al sterk in opkomst maar de voorspelling is dat het over een tijd volstrekt normaal is dat de man ook een paar dagen thuis is en dat de vrouw op haar beurt zal werken. Steeds meer vrouwen willen graag aan een baan beginnen maar worden tegengehouden door de zorg van haar kinderen en haar werkende man. Met name de PvdA voert een strijd tegen de huidige werktijden.
De partij wilt vrouwen stimuleren om ook te gaan werken naast de zorg voor haar kinderen. Dit in combinatie met flexibele werktijden voor de man. Deze trend is een aantal dagen voorpagina nieuws geweest sinds Wouter Bos opstapte om meer tijd met zijn familie door te brengen. In het begin schrok iedereen en ontstond er een afkeer tegen zijn besluit, maar daarna ontstond er steeds meer behoefte bij meer werkende mannen om meer tijd met de familie door te brengen. Het is nu sterk in opmars dat er steeds meer flexibele schema’s opgesteld worden.


Mannen en vrouwen komen tegenwoordig steeds meer in een splitsing terecht. Waar het vroeger heel gebruikelijk was dat de man voor het geld zorgde en de vrouw voor het huishouden zien we een duidelijk veranderd beeld. Steeds meer mannen en vrouwen willen gezamenlijk voor het geld én het gezin zorgen. Wanneer men beide 5 dagen werkt zal het huishouden compleet verslonsen. In de uurtjes dat men wel tijd heeft voor elkaar gaat men veel liever iets leuk doen met het elkaar, zogenoemde ''quality time''. Het werken is sinds kort zelfs met 2 jaar verlengt (67 jaar) dus steeds meer mensen maken de keuze om het ietsje rustiger aan te gaan doen. Vandaar dat de 4-daagse werkweek steeds meer in trek komt voor zowel mannen als vrouwen. In dat ene extra dagje kan men voor de kinderen en het huishouden zorgen terwijl de ander werkt. De behoefte van flexibele werktijden is al een trend aan het worden en zal in de toekomst alleen nog maar toenemen.

Lotte Hordijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten